Partnerrelaties gaan niet altijd over rozen, wat logisch is. Soms is relatietherapie nodig om op elkaar afgestemd te blijven op een manier die voor beide partijen prettig is.
Sommige partners zoeken hulp bij vrienden en familie als het niet goed gaat in de relatie. Het lastige daarvan is dat vrienden en familie meestal niet objectief zijn in hun adviezen, bijvoorbeeld omdat ze redeneren vanuit hun eigen ervaringen en observaties. Als je echt wilt onderzoeken of je relatie de moeite waard is, is praten met een objectieve derde een beter idee.
IBCT
Integrative Behavioral Couple Therapy (IBCT) is in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw ontwikkeld in de VS. Bij deze vorm van relatietherapie staat individueel gedrag, voortkomend uit gevoelens en gedachten, centraal. Je leert om je eigen onprettige gevoelens en verontrustende gedachten beter te accepteren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat IBCT de relatietevredenheid verhoogt, relatieproblemen doet afnemen en helpt om als partners beter met elkaar te communiceren. Maar... relatietherapie is geen wondermiddel. Soms is de uitkomst van relatietherapie dat het beter is om uit elkaar te gaan. Ook in dat geval kan het helpen om elkaar beter te begrijpen en de communicatie te verbeteren, bijvoorbeeld omdat er kinderen in het spel zijn.
IBCT is gebaseerd op een wisselend aantal sessies, afhankelijk van hoe snel jullie reageren op thema's die tijdens de therapie worden behandeld. Een verkennend, eerste gesprek is een goede, eerste stap. Op basis daarvan kunnen we samen bepalen waar de pijnpunten liggen en welke handvatten jullie nodig hebben om verder te komen.